To 1983, η τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος [ΦΤΕ], κα. Πρωτοπαπαδάκη Λ. και ο Δντης του ΦΤΕ κος. Κεφάκης Εμμανουήλ αναζητούν τον τρόπο που θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα ...... όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Αγοράζονται τα πρώτα εκθέματα από τον ΦΤΕ και ακολουθούν δωρεές εκθεμάτων από οργανισμούς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα γίνεται αντιληπτό ότι η δυνατότητα ψηλάφησης των εκθεμάτων αποτελεί και για τους βλέποντες έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και το Κυκλαδικό Μουσείο, και ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα πέντε Μουσεία αυτούτου είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.
Ο χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό τις καθημερινές 08.00 – 16.00 αλλά και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως.
Επίσης , κατόπιν συνεννόησης πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών .