1 Ιουλ 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ «Εκεί που τους χρωστάγανε»...



Διαχρονική κατάσταση των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού...

Δεν φτάνει που οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού είναι τραγικά λίγοι σε αριθμό, σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες και κακοπληρωμένοι, κάνοντας, μέσα σε άθλιες εργασιακές συνθήκες...
..., το καλύτερο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τώρα πάνε ουσιαστικά να τους βγάλουν και «υπεράριθμους»!!!

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την κυβέρνηση για «ψευδή» στοιχεία για τον αριθμό του προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία εμπεριέχονται στην έκθεση της τρόικας και από τα οποία «προκύπτει» ότι το υπουργείο Πολιτισμού προέβη σε «αθρόες προσλήψεις» το 2011. 

Σύμφωνα με το ΣΕΑ, στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι το 2011 στο υπουργείο Πολιτισμού έγιναν 22 «κανονικοί διορισμοί», 294 «αταύτιστοι» και 583 μετατάξεις. 

Τα στοιχεία που έχουν οι εργαζόμενοι είναι εντελώς διαφορετικά: «267 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων (μεταξύ τους αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες) επιλέχθηκαν με αυξημένα προσόντα και διαφανή μοριοδότηση, μετά από διαγωνισμό που διενήργησε το ΑΣΕΠ το 2008. Παρόλο που τα αποτελέσματα του εν λόγω διαγωνισμού είχαν οριστικοποιηθεί από το 2009, οι επιτυχόντες συνάδελφοι ταλαιπωρήθηκαν αναίτια επί μακρόν, καθώς το ΦΕΚ του διορισμού τους δημοσιεύτηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 2010 (πριν τεθεί σε ισχύ η αναλογία 1:5)». 

Κι όμως «στον πίνακα που παραθέτει η τρόικα με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης - Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι προσλήψεις αυτές φαίνονται - άγνωστο για ποιο λόγο ή σκοπιμότητα - σαν να έχουν διενεργηθεί εντός του 2011». Ο ΣΕΑ επισημαίνει ότι σημαντικός αριθμός αυτών των εργαζομένων υπηρετούσε ήδη στο υπουργείο Πολιτισμού, με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Στις «αταύτιστες» προσλήψεις συμπεριλαμβάνονται και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που ξεκίνησαν να εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού το 2011, αλλά ο διορισμός τους αρχίζει την ημέρα της εισαγωγής τους στη Σχολή. Περιλαμβάνονται ακόμη και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που άλλαξαν ειδικότητα (μετάταξη από έναν κλάδο σε άλλο) στη διάρκεια του 2011, λόγω επιπλέον προσόντων.

Αντίθετα άλλοι 187 εργαζόμενοι, ο διορισμός των οποίων δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ από το Δεκέμβρη του 2010, ακόμη ταλαιπωρούνται, καθώς δεν έχουν διοριστεί.

Ακόμη, λοιπόν, και με τα στοιχεία της έκθεσης, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού στις 31/12/2011 ήταν 8.056, δηλαδή λιγότεροι από τους 8.229 στις 31/12/2010.

«Τα οξυμένα προβλήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε θέματα λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, διεξαγωγής ανασκαφικών ερευνών και εξυπηρέτησης των πολιτών, πόρρω απέχουν από την εικόνα ενός τομέα που παρουσιάζει υπεράριθμο προσωπικό, όπως θέλουν να παρουσιάσουν τα δημοσιεύματα», λέει ο ΣΕΑ, θυμίζοντας ότι πρόκειται για τομέα «που υποφέρει από την υποστελέχωση, τις εφεδρείες, αλλά και την έλλειψη πόρων, ακόμη και για τα στοιχειώδη».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο