13 Ιουν 2012

Είδαμε τον ατμοσφαιρικό Τροβατόρε στο Ηρώδειο


Μετά από 30 χρόνια επέστρεψε στο κατάμεστο Ηρώδειο ο διάσημος «Trovatore» του Βέρντι, μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που καταχειροκροτήθηκε στην πρεμιέρα της Κυριακής.

Η ιστορία δυο αδελφών από διαφορετικούς κόσμους που ερωτεύονται την...
... ίδια γυναίκα και γνωρίζουν τον πόνο και το θάνατο περνώντας μέσα από το φως και το σκοτάδι σκηνοθετήθηκε ατμοσφαιρικά από τον Ιταλό Στέφανο Πόντα που επιμελήθηκε επίσης τους φωτισμούς και τα κοστούμια. Από τη μια πλευρά της σκηνής ο κόσμος της έννομης τάξης, της εξουσίας και της αυλής. Ο Κόμης Ντι Λούνα (Δημήτρης Πλατανιάς) ποθεί τηΛεονόρα (Ιάνο Τάμαρ) κι όπως σε κάθε γνήσιο μελόδραμα αυτή ζει κι αναπνέει για τον μυστηριώδη Μανρίκο (Βάλτερ Φρακκάρο) που το τραγούδι του τη στοιχειώνει.

Απέναντί τους οι τσιγγάνοι, οι τροβαδούροι και οι περιπλανώμενοι που ξαποσταίνουν γύρω απ΄ τη φωτιά. Αυτήν τη φωτιά που καίει μέσα στην ψυχή της Ατσουτσένα(Μαριάνα Πεντσέβα), της Τσιγγάνας που ψάχνει εκδίκηση για τον άδικο θάνατο της μάνας της και κατατρώγεται από το τραγικό λάθος της να ρίξει κατά λάθος στις φλόγες το παιδί της.

Το μαξιμαλιστικό σκηνικό με το τεράστιο χέρι στραμμένο προς τον ουρανό να δεσπόζει στη σκηνή, απόλυτα πάντως ενσωματωμένο στο φυσικό σκηνικό του Ηρωδείου, συνδυάστηκε με το υγρό στοιχείο και τις λιτές γραμμές των κοστουμιών σε μια εικόνα στιβαρή, σκοτεινή και υπολογισμένη ώστε να μην κλέβει την παράσταση από τις διάσημες άριες και τα χορωδιακά του Βέρντι.

Μουσικά, σε ένα χώρο που πάντα αδικεί τις φωνές των λυρικών τραγουδιστών, ξεχώρισε ο εξαιρετικός βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, που πρόσφατα αποθεώθηκε και ως «Ριγκολέτο» στο Κόβεντ Γκάρντεν, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε για ακόμα μια φορά από το ελληνικό κοινό. Η άρτια τεχνική του και η καθαρή του άρθρωση μας πρόσφερε ένα πραγματικό "ιταλικό τραγούδι". Ο τενόρος Βάλτερ Φρακάρο απέδειξε την εμπειρία του σε ένα «εξουθενωτικό» ρόλο που απαιτεί δυναμισμό όσο και μαλακά ηχοχρώματα, ενώ και η σοπράνο Ιάνο Τάμαρ, με πολλή μουσικότητα στις άριες έχτισε μια εύθραυστη κι ευαίσθητη ερμηνεία ως Λεονόρα. Η Μαριάνα Πεντσέβα, με τη σπηλαιώδη φωνή της έδωσε μια δραματική Ατσουτσένα, ενώ σταθερή αξία από τις ελληνικές συμμετοχές ο διαπρεπής μπάσος Δημήτρης Καβράκος ως Φεράντο.

Ο «Trovatore», σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού συνεχίζεται στο Ηρώδειο για ακόμα τρεις βραδιές (12, 13, 14/6).

A.N

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο