8 Ιουν 2012

Δόθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία του "Διαβάζω"

Απονεμήθηκαν προχθές το βράδυ, σε εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού "Διαβάζω". 

Το Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στον Γιώργο Μπλάνα για τα "Στασιωτικά 1-50", το Βραβείο Μυθιστορήματος ...... στον Αλέξη Πανσέληνο για τις "Σκοτεινές επιγραφές", το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας στον Κώστα Παπαγεωργίου για "Το νερό", το Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου-Μελέτη στον Δημήτρη Τζιόβα για το "Ο μύθος της γενιάς του '30: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία", το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη) στον Γιώργο Μητά για τις "Ιστορίες του Χαλ", το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή στον Γιάννη Δούκα για τη συλλογή "Στα μέσα σύνορα" και το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (στη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου) στον Γιώργο Χατζόπουλο για το σύνολο του πνευματικού του έργου και την προσφορά του στον χώρο του βιβλίου.

Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στη Μαρία Αγγελίδου (κείμενο) και τη Φωτεινή Στεφανίδη (εικονογράφηση) για τις "Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα", το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά στην Ελένη Κατσαμά για το "Κοσμοδρόμιο".

Το νέο Βραβείο στη μνήμη του Νίκου Θέμελη, θεσμοθετημένο από τον Δήμο Άνδρου, θα απονεμηθεί στη συγγραφέα Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το βιβλίο της "Τρυφερός σύντροφος" (Άγρα), μια μυθιστορηματική βιογραφία του Γεώργιου Σκληρού. Η απονομή θα γίνει στην Άνδρο, στις 20 Αυγούστου.

Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από εικαστικά έργα που προσέφερε το Μουσείο Φρυσίρα. Την εκδήλωση χαιρέτισε η υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος προανήγγειλε, ότι υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία Φεστιβάλ Λογοτεχνίας που θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο Μέγαρο. Ακολούθησε αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη και στην επιρροή που άσκησε στους ξενόγλωσσους ποιητές, στο οποίο "καβαφογενή" ποίησης διάβασαν σε ελληνική μετάφραση οι Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο Δημήτρης Μαρωνίτης. Συντόνισε ο Νάσος Βαγενάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο