13 Ιουν 2012

Το «Τρίτο σώμα» της μοναξιάς και της αγάπης


Ο Κλαούντιο Τολκατσίρ, το ανερχόμενο αστέρι του αργεντίνικου θεάτρου ήρθε στην Αθήνα, στο πλαίσιο ...του Φεστιβάλ Αθηνών, με τη βραβευμένη παράστασή του «Tercer Cuerpo / La historia de un intento absurdo» (Τρίτο Σώμα / Η ιστορία μιας παράλογης απόπειρας), που ξεκίνησε χθες και παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο «Από Μηχανής Θέατρο».

Ο Κλαούντιο Τολκατσίρ, το ανερχόμενο αστέρι του αργεντίνικου θεάτρου ήρθε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τη βραβευμένη παράστασή του «Tercer Cuerpo / La historia de un intento absurdo» (Τρίτο Σώμα / Η ιστορία μιας παράλογης απόπειρας), που ξεκίνησε χθες και παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο «Από Μηχανής Θέατρο».

Στο «Tercer Cuerpo» παρακολουθούμε τις ζωές πέντε χαρακτήρων, όπως αυτές ξεδιπλώνονται σε έναν χώρο που άλλοτε είναι γραφείο, άλλοτε το σπίτι ενός ζευγαριού, άλλοτε μπαρ, άλλοτε ιατρείο. Κοινός παρονομαστής και στις πέντε ιστορίες τα συναισθήματα, οι ανάγκες, οι προσπάθειες και η έντονη επιθυμία για ζωή. Το κείμενο είναι ιδιαίτερα κινηματογραφικό και οι απαιτήσεις που ο Κλαούντιο Τολκατσίρ έχει από τους ηθοποιούς του υψηλές. Τους θέτει διαρκώς σε δοκιμασίες, άβολες καταστάσεις και στην πραγματικότητα τους αναθέτει να διαχωρίσουν εκείνοι τις ιστορίες, αλλά και να τις ενώσουν στο τέλος.

Ο ρυθμός της παράστασης είναι γρήγορος και έντονος, το χιούμορ γίνεται το όχημα που απομακρύνει τον πόνο, οι δραματικές αποχρώσεις διαρκούν τόσο όσο χρειάζεται για να δώσουν ξανά τη θέση τους στο χιούμορ, και το φινάλε είναι λυτρωτικό, με τους ήρωες να αποδεικνύουν επί σκηνής την τεράστια επιθυμία τους να παραμείνουν όρθιοι παρά τις απογοητεύσεις .

Ο 37χρονος Κλαούντιο Τολκατσίρ ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο, από τη μεγάλη του αγάπη γι' αυτό. Ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, καθηγητής και διευθυντής του «Timbre 4» (θέατρο ? σχολή που ίδρυσε το 1999 σε ένα σπίτι της εργατικής συνοικίας Μποέδο), έγραψε το «Tercer Cuerpo» το 2008, θέλοντας να καταθέσει τη δική του οπτική στο θέμα της μοναξιάς, της έλλειψης κατανόησης, της ανάγκης για αγάπη.

Ο Τολκατσίρ μετέτρεψε μέρος του διαμερίσματός του, στη λαϊκή συνοικία Μποέδο, σε θεατράκι 50 θέσεων. Για να φτάσει κανείς στο θέατρό του έπρεπε να διασχίσει ένα ιδιωτικό δρομάκι, να φτάσει στην εσωτερική αυλή και να ψάξει για το κουδούνι, κι όλα αυτά να τα κάνει γρήγορα κι όσο γινόταν πιο... αθόρυβα, διότι συχνά-πυκνά οι γείτονες παραπονιούνταν για την... κίνηση. Κάποιος μάλιστα κατήγγειλε ότι το «Timbre 4» ήταν οίκος ανοχής και διακίνησης ναρκωτικών!

Ολα αυτά τελείωσαν το 2010, όταν εκκενώθηκε ένα εργοστάσιο επιπλοποιίας ακριβώς πίσω από το διαμέρισμά του και προσαρτήθηκε στο διαμέρισμα. Το κοινό μπορούσε να προσέλθει από ανεξάρτητη είσοδο και ο νέος χώρος είχε πλέον 180 θέσεις.
Αντιγόνη Καράλη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο