27 Ιουν 2012

Ένας αγνός και μόνος Δον Κιχώτης


Ο σκληρός και μοναχικός δρόμος της ύπαρξης αναδύεται μέσα από την ανασύνθεση του θρυλικού «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, στην παράσταση που παρουσιάζει η νεανική θεατρική ομάδα Blitz, στην Πειραιώς 260, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.


Η παράσταση


Οι συντελεστές χαρακτηρίζουν τη δημιουργία τους ως...

..... : «ένα στατικό rοad movie που, κατά κάποιον τρόπο, ασχολείται με αυτό που ο Ούγγρος συγγραφέας László Krasznahorkai ονόμασε μελαγχολία της αντίστασης». Ανασυνθέτοντας τον μύθο του «ιππότη της κατηφούς μορφής», η παράσταση αποπειράται να εντοπίσει τη μοναξιά αυτού του προσώπου που κυνηγάει χίμαιρες, διασχίζοντας αυτόν τον δυσνόητο κόσμο, πάνω στο ψωραλέο άλογό του. Στη διάρκεια της, ακούγονται έντονοι πυροβολισμοί και περιέχει κάποιες βίαιες σκηνές. 


Η ομάδα Blitz αφαιρεί το ιδεαλιστικό κέλυφος του μύθου και - χρησιμοποιώντας τη γλώσσα και τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ- φέρνει στο φως γεγονότα της ζωής και περιστατικά που ακολούθησαν τον θάνατο του Δον Κιχώτη, μέσα από μαρτυρίες σύγχρονων και μεταγενέστερών του - υπαρκτών και φανταστικών- προσώπων, που τον παρουσιάζουν θετικά και αρνητικά.


Η ασυνέπεια της παράστασης στο κείμενο του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα εξυπηρετεί την ανάδειξη της μοναξιάς της ύπαρξης του Δον Κιχώτη, σε έναν κόσμο που δεν τον κατανόησε, ενώ τον αντιμετώπισε με πίστη, αγνές προθέσεις και με μία ξεχωριστή ματιά που του χάρισε πίκρες και χαρές.


Ακολουθώντας τα βήματά του, η Ομάδα Blitz προσπαθεί να ανακαλύψει τα υλικά, από τα οποία είναι φτιαγμένος αυτός ο αντι - ήρωας και να ερμηνεύσει την ονειροπόλα ματιά του στην πραγματικότητα, που διαρκώς τον διέψευδε, για να δείξει, τελικά, τον μοναχικό δρόμο της δικής μας ύπαρξης.



Η ομάδα Blitz


Ανοιχτή στο καινούριο, η θεατρική ομάδα -που χειροκροτήθηκε στη σκηνή της βερολινέζικης Σαουμπύνε- σχηματίστηκε το 2004, από τους Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή και είναι υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο New Theatrical Realities. Δίνοντας τη δική της πρακτική ερμηνεία στον ορισμό του Λέμαν για το μεταδραματικό θέατρο, υπογραμμίζει: «Περισσότερο παρουσία, παρά αναπαράσταση. Περισσότερο μοίρασμα, παρά διαμεσολαβημένη εμπειρία. Διαδικασία, παρά αποτέλεσμα και ερέθισμα, παρά πληροφορία».


Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία - δραματουργία: Γιώργος Βαλαής - Αγγελική Παπούλια - Χρήστος Πασσαλής, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Ερμηνεύουν: ’ρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Μ. Μαθιουδάκης, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νίκος Φλέσσας κ.ά.


Πληροφορίες


Πειραιώς 260 - Κτήριο Δ, Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς) τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 25 ευρώ, μειωμένο: 20 ευρώ, φοιτητικό, ΑΜΕΑ: 15 ευρώ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο