9 Ιουν 2012

«Αφορίζει» θεατρικό έργο η Ιερά Σύνοδος

Στην «πυρά» στέλνει η Εκκλησία της Ελλάδος το θεατρικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τέρενς ΜακΝάλι «Corpus Christi», το οποίο έκανε πρεμιέρα χθες για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε θεατρική σκηνή των Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Λαέρτη Βασιλείου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), σε ανακοίνωση ...... που εξέδωσε χθες, κάνει λόγο για «απαράδεκτο» και «βλάσφημο θεατρικό έργο» το οποίο -όπως συμπληρώνει- «άκρως δυσφημίζει το θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού». Μάλιστα, η ΔΙΣ ζητά από τους πιστούς να το αποδοκιμάσουν. «Καλόν είναι και απαραίτητο, οι συγγραφείς του θεατρικού έργου να σέβονται τη μεγάλη Ορθόδοξη παράδοση του Λαού μας και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας», τονίζει η ΔΙΣ.

Ιστορία 

Γραμμένο το 1997, το έργο παρουσιάζει την ιστορία 13 νέων από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Αυτό, τουλάχιστον αναφέρουν ελληνικά δημοσιεύματα. Αντίθετα, ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι η ιστορία αφορά στον Ιησού και τους 12 Αποστόλους, τους οποίους παρουσιάζει ως ομοφυλόφιλους άνδρες που διατηρούν σχέσεις μεταξύ τους.

«Ούτε επί ιστορικής βάσεως ερείδεται, ούτε επί των Ιερών Κειμένων μπορεί να πάρει κάποιος επιχειρήματα ως προς το περιεχόμενο του εν λόγω θεατρικού έργου και την παρουσίαση αυτού στο κοινό», αναφέρει η ΔΙΣ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνονται αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας για το περιεχόμενο έργων πολιτισμού. Ενδεικτικά, το 2000, η ΔΙΣ είχε εκδώσει οξύτατη ανακοίνωση για το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Mν», κάνοντας λόγο για βιβλίο «πρωτοφανούς βλασφήμου αισχρότητας».

Αφορισμός 

Μια δεκαετία νωρίτερα, το 1990, ο τότε μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης είχε φθάσει στο σημείο να αφορίσει το Θόδωρο Αγγελόπουλο και όλους τους ηθοποιούς της ταινίας «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Σάλος είχε γίνει από παραθρησκευτικές οργανώσεις και για την ταινία του Μ. Σκορτσέζε, «Ο τελευταίος Πειρασμός» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο