3 Ιουν 2012

Καραγιάννης: Εκτός Επιδαύρου λόγω κόστους ο ΘΟΚ


Το οικονομικό κόστος μεταφοράς της παράστασης και η οικονομική κρίση γενικότερα, ανάγκασε τον... ΘΟΚ να αναστείλει τη συμμετοχή του, με την παράσταση «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη» στο Φεστιβάλ Επιδαύρου φέτος.

Ο Πρόεδρος του ΘΟΚ Δημήτρης Καραγιάννης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αθηνών που διοργανώνει το Φεστιβάλ Επιδαύρου χρηματοδοτούσε την παραγωγή με 160.000 ευρώ, με τα έσοδα να μένουν στο Φεστιβάλ.

Λόγω της οικονομικής κατάστασης, εξήγησε, το Φεστιβάλ Αθηνών δεν μπορούσε να δώσει αυτά τα χρήματα και όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης σε συζήτηση με τον Διευθυντή Γιώργο Λούκο, ο ΘΟΚ ζήτησε τα μισά χρήματα. Αρχικά η απάντηση, είπε, ήταν θετική, στην πορεία όμως τους αναφέρθηκε ότι δεν θα υπήρχε καθόλου χρηματοδότηση. ''Τότε αποφασίσαμε να πάμε μόνοι μας, το οποίο σημαίνει γύρω στις 60 - 80.000 ευρώ. Διότι, αντιλαμβάνεστε ότι μιλούμε για μια αποστολή 50 ατόμων που πρέπει να καλύψεις αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, τα πλοία που θα μεταφέρουν τα σκηνικά, τα κοντέινερ που θα τα πάνε στην Επίδαυρο, τα εκτός έδρας των ηθοποιών, τεχνικών, κτλ. Μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος''.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ, μετά από σχετική ανακοίνωση του ΘΟΚ, να σχολιάσει το γεγονός, ο Δημήτρης Καραγιάννης ανέφερε ότι βλέποντας την οικονομική κατάσταση και στην Κύπρο και λαμβάνοντας υπόψη ότι φέτος ο προϋπολογισμός του ΘΟΚ ήταν μειωμένος κατά 8%, ''το σκεφτήκαμε διπλά και τριπλά''. Το ΔΣ, ανέφερε, σκέφτηκε πως εάν μπορέσει ο Οργανισμός να βρει αυτά τα χρήματα στο μέλλον, τότε ο ΘΟΚ μπορεί να ανεβάσει έτοιμες παραγωγές του στην Αθήνα ''για να δείξουμε και στο αθηναϊκό κοινό ότι ο ΘΟΚ δεν είναι μόνο για Επίδαυρο, αλλά κάνει και άλλες παραγωγές, τις οποίες αυτοί δεν βλέπουν''.

Τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, λόγω οικονομικής κρίσης, έχουν ακυρώσει τουλάχιστον τρία θεατρικά σχήματα από το εξωτερικό, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΘΟΚ. Οι παραστάσεις στην Κύπρο της παραγωγής «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη» θα γίνουν κανονικά, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η οικονομική κρίση εμποδίζει τον ΘΟΚ να συμμετάσχει σε Φεστιβάλ στο εξωτερικό, απάντησε ότι: ''δεν μας επηρεάζει. Είμαστε όμως πολύ φειδωλοί στο να κάνουμε κινήσεις που μπορεί τώρα να μην μας επηρεάσουν, αλλά (το κόστος) να φανεί μετά από έξι μήνες''.

Ο Πρόεδρος του ΘΟΚ και ο Διευθυντής του Οργανισμού, Γιώργος Παπαγεωργίου, μεταβαίνουν αύριο, Δευτέρα στην Αθήνα, όπου θα έχουν σειρά επαφών με θεατρικούς αντίστοιχους οργανισμούς και φορείς. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης, αύριο το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρέσβη στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να ανταλλάξουν σκέψεις πώς μπορούν οι δύο οργανισμοί να συνδιοργανώνουν διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Θα έχουν, επίσης, επαφές με το Ιδρυμα Κακογιάννη, ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε ο ΘΟΚ να ανεβάζει στο θέατρο του ιδρύματος παραστάσεις. Θα συναντήσουν, επίσης, το Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας για να επαναβεβαιώσουν το πρωτόκολλο συνεργασίας και να μελετήσουν τρόπους συνεργασίας, ώστε να μπορεί ο ΘΟΚ ν' ανεβάζει παραγωγές του στο Εθνικό και το αντίστροφο.

Θα έχουν, επίσης, συνάντηση, ανέφερε, με το Θέατρο Τέχνης, αλλά και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ωνάση. Θα επιστρέψουν στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο