11 Ιουν 2012

4ο ΙΒΗΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚO ΦΕΣΤΙΒΑΛ «Λογοτεχνία εν Αθήναις» ΛΕΑ 2012


Από 11 έως 24 Ιουνίου

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ ΛΕΑ, που έχει γίνει πλέον θεσμός θα ανοίξει τις πόρτες του καλωσορίζοντας μας στο φιλόξενο κι εντυπωσιακό χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και ...
... του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και καλώντας μας να γνωρίσουμε από κοντά την μαγική ποικιλομορφία του ελληνικού, ισπανικού, πορτογαλικού καθώς και λατινοαμερικάνικου πολιτισμού για δύο συνεχόμενες συναρπαστικές εβδομάδες!

Το 4ο Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας εν Αθήναις, που διοργανώνεται από το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος", θα διαρκέσει φέτος δύο εβδομάδες: μία αφιερωμένη στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, όπου θα παρουσιαστεί συγχρόνως και μια έκθεση γελοιογραφίας, και μία δεύτερη αποκλειστικά στη λογοτεχνία, με στρογγυλές τράπεζες όπου θα συμμετάσχουν διάφοροι συγγραφείς, και μια ποιητική βραδιά. Οι προσκεκλημένοι μας είναι καταξιωμένοι συγγραφείς αλλά και συγγραφείς οι οποίοι, μολονότι βρίσκονται στο ξεκίνημα της λογοτεχνικής τους πορείας, έχουν ήδη αφήσει τη σφραγίδα τους στον ιβηροαμερικανικό λογοτεχνικό χώρο. 

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, αυτό το φεστιβάλ ενότητας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών της Ιβηρικής Χερσονήσου, της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας, δίνει στην Αθήνα την πρόσβαση σε μακρινές φωνές και τη δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμούς, στους οποίους η μουσική, η εικόνα και κυρίως ο λόγος, παίζουν έναν ενωτικό και αλληλέγγυο ρόλο. 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός, η επιστήμη και η παιδεία διαπλάθουν ανθρώπους με μεγαλύτερες ευαισθησίες και ικανότητες, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, πιο ελεύθερους και ανεξάρτητους. Και η λογοτεχνία, δίχως καμιά αμφιβολία, αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να αποκτήσουμε περισσότερη συνείδηση, να καταφέρουμε να χτίσουμε έναν κόσμο καλύτερο, προσιτό σε όλους.

Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, παράλληλα με τον κινηματογραφικό κύκλο, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα λειτουργεί έκθεση και εργαστήρια γελοιογραφίας, από το www.educartoon.gr , με θέμα "Αλληλεγγύη και ισότητα των φύλων". Θα διεξαχθούν επίσης δύο στρογγυλές τράπεζες σχετικά με τη λογοτεχνική αλληλεπίδραση μεταξύ Ελλάδας και Λατινικής Αμερικής.

Στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, παράλληλα με τον λογοτεχνικό κύκλο, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων και ειδών λαϊκής τέχνης. 

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, την Τρίτη 19 Ιουνίου θα εορτασθεί η Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Κόσμου, με μουσική, εργαστήρι μετάφρασης και ομιλίες. 

Επίσης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Σάββατο 23 Ιουνίου, θα εορτασθεί η Ημέρα της Ισπανικής Γλώσσας, με δραστηριότητες για παιδιά και ένα αφιέρωμα στο φλαμένκο.

Πάντοτε στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, την Κυριακή 24 Ιουνίου θα εορτασθεί η Ημέρα της Ελλάδας, με την παρουσίαση του βιβλίου του Ά. Ξανθάκη με ιστορικές φωτογραφίες της Ελλάδας και ένα αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο, στο Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος". 

Το λεπτομερές πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα βρίσκεται στις ιστοσελίδες: 
www.lea-festival.com και www.solatino.gr .

Σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ισπανίας, της Κούβας, του Μεξικού, της Ουρουγουάης, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας και της Χιλής, και το Προξενείο του Εκουαδόρ, τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Γραμμάτων της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης, την Ένωση Ελλήνων
Ισπανιστών και το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον ΣΕΚΙ, και τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας.

Αποκλειστικός χορηγός μεταφορών: IBERIA

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα (τηλ.: 210.3634117, εσωτ. 2) και Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μέγαρο «Μακεδονία», λ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο (τηλ.: 210.9480700-9)
Είσοδος ελεύθερη.

Mayor información:
Για περισσότερος πληροφορίες: 
Αδριάνα Μαρτίνες
Διευθύντρια του Φεστιβάλ ΛΕΑ 2012
Revista Cultural Sol Latino
Director-Editor
Teléfono: 210 9859682 - 6936797754
E-mail: info@solatino.gr
http://www.solatino.gr
http://www.lea-festival.com

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο