27 Ιουν 2012

26.000 ευρώ για τις ανέκδοτες επιστολές του Καποδίστρια



Προς 26.000 ευρώ πωλήθηκαν οι 37 ανέκδοτες επιστολές που απηύθυνε ο Ιωάννης Καποδίστριας στον στενό συνεργάτη του Αλέξανδρο Κοντόσταυλο την περίοδο 1828-1830 και οι οποίες βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Πέτρος Βέργος. 


Νέος ιδιοκτήτης των επιστολών είναι o...
... Έλληνας ιδιώτης συλλέκτης που κατάφερε να επικρατήσει δημόσιων φορέων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του συγκεκριμένου υλικού.


«Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που με ανησυχεί, διότι μπορώ και συμπάσχω, και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους δώσω», έγραφε ο Κυβερνήτης της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1828 σε μία από τις επιστολές που αναδεικνύονται εξαιρετικά επίκαιρες, καθώς αποκαλύπτουν τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να βάλει κάποια τάξη στις υποθέσεις του νεοσύστατου κράτους χωρίς να υπολογίζει το οποιοδήποτε κόστος.

Οι επιστολές δημοπρατήθηκαν μαζί με συνολικά 442 σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά - ανάμεσά τους και 105 απόρρητα σημειώματα του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα - Διγενή, τα περισσότερα με αποδέκτη τον Αριστοτέλη Φρυδά, αναπληρωτή γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κύπρο.

Τα σημειώματα του Γρίβα - που άλλαξαν χέρια για 7.670 ευρώ - περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία του Κυπριακού Αγώνα κατά την κρίσιμη περίοδο 1957-58.

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο