Ο Μέγας Αλέξανδρος φέρνει Γάλλους τουρίστες στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου του Λούβρου, όπου από τον περασμένο Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο του 2012, φιλοξενήθηκε η...
μεγάλη έκθεση για την αρχαία Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, συστήνει πακέτα εκδρομών προς τη Βόρεια Ελλάδα.
«Πριν από λίγες ημέρες μας επισκέφτηκαν ατύπως στελέχη της διοίκησης του Συλλόγου Φίλων του Λούβρου και μας ενημέρωσαν ότι, μετά και την έκθεση στο Παρίσι, αποφάσισαν να διοργανώνουν συστηματικά εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μία ή και δύο φορές τον χρόνο», δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γκατζόλης.
Αύξηση προσέλευσης
Τα μέλη του Συλλόγου προτείνουν στους Γάλλους τουρίστες να συνδυάσουν τα πακέτα εκδρομών προς Θεσσαλονίκη και με άλλους προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Βεργίνα, η Πέλλα, τα Στάγειρα και η Όλυνθος, ενώ ήδη είναι εμφανής η αύξηση της προσέλευσης Γάλλων επισκεπτών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στην πρόταση προς τους τουρίστες γίνεται λόγος για σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, για να αποκτήσει μια συνολική εικόνα της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον κ. Γκατζόλη, η έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Λούβρο αποτελούσε ρίσκο για το γαλλικό μουσείο, καθώς οι ελληνικές, κλασικές αρχαιότητες δεν θεωρούνται της μόδας και οι επισκέπτες ζητούν εκθέματα από πιο «εξωτικούς» πολιτισμούς. Ωστόσο, «η έκθεση ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, γνώρισε τρομακτική επιτυχία και είχε μία από τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες, που έχει καταγραφεί σε περιοδική έκθεση στο Λούβρο».
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση παρουσιάστηκαν 600 εκθέματα -κάποια από τα οποία, όπως μεγάλα γλυπτά, βγήκαν από την αποθήκες του Λούβρου- που λειτούργησαν σαν μαγνήτης για τους Γάλλους, ενώ ξεχωριστή θέση είχαν οι Μαγεμένες (Ιncantadas), τα γυναικεία αγάλματα που παραπέμπουν στη λατρεία του Διονύσου. Είχαν τοποθετηθεί περίπου τον 2ο αιώνα στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς, στην Εγνατία, δίπλα από τα Λουτρά Παράδεισος, και το 1864 αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, με την άδεια των οθωμανικών αρχών, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμανουέλ Μίλερ. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες συντηρήθηκαν έχοντας ανακτήσει τα χρώματα και τη φρεσκάδα τους και εκτέθηκαν στο κοινό, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τα αντίγραφά τους.
«Η έκθεση... γνώρισε τρομακτική επιτυχία και είχε μία από τις μεγαλύτερες επισκεψιμότητες που έχει καταγραφεί σε περιοδική έκθεση στο Λούβρο»
«Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να ακουστεί για την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης», ήταν η δήλωση που έκανε η επικεφαλής της διοργάνωσης, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Π. Αδάμ-Βελένη. Η έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» εγκαινιάστηκε στις 13 Οκτωβρίου 2011 και για τέσσερις ολόκληρους μήνες προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων Γάλλων επισκεπτών, αλλά και τουριστών.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι κατάλογοι που τυπώθηκαν -οι μεγάλοι των 730 σελίδων έκαστος, πουλιόνταν προς 49 ευρώ-, ξεπούλησαν το πρώτο διάστημα και υπολογίζεται ότι πάνω από 27.500 επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου έβαλαν τη Μακεδονία... στο σπίτι τους. Η εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι ήταν η ωραιότερη περιοδική έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ στο Λούβρο, ενώ ειδικά αφιερώματα έγιναν σε μεγάλα περιοδικά όπως το Figaro, κ.ά.