31 Μαΐ 2012

Με επιτυχία έκλεισε η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης



Γιορτάζοντας τα ένατα γενέθλιά της, η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) έκλεισε τις πύλες της, αποδεικνύοντας ότι το βιβλίο, όχι μόνο παρουσιάζει άνθιση με αναγνώστες επιπέδου, αλλά είναι και σταθερή αξία απέναντι στην κρίση.

Η γιορτή του βιβλίου, των εκδοτών και βιβλιοπωλών, των συγγραφέων και ...
... των αναγνωστών, ως μία πύλη επαφής των ελληνικών γραμμάτων με τον υπόλοιπο κόσμο, πέτυχε και αυτήν τη χρονιά τον σκοπό της, αφού η επισκεψιμότητα της 9ης ΔΕΒΘ ήταν στα ίδια επίπεδα με την περσινή διοργάνωση, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπευθύνων της ΗΕLEXPO.

Τα εύσημα

Η 9η ΔΕΒΘ σημείωσε μεγάλη επιτυχία μέσα από τον εμπλουτισμό του πολιτισμικού της χαρακτήρα, με τη Σερβία, ως τιμώμενη χώρα, να παρίσταται με 15 κορυφαίους συγγραφείς της, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και την ανταπόκριση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού στη σύγχρονη και κλασική σερβική λογοτεχνία.

Επίσης, σημαντική ενίσχυση πρόσφεραν η πρώτη διοργάνωση του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης, από την Εταιρεία Συγγραφέων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, η παραδοσιακή Παιδική Γωνιά με το αφιέρωμα στην Αρχαία Αίγυπτο, η Γωνιά των Εφήβων, το Περίπτερο «Νικηφόρος Βρεττάκος» (με αφορμή το έργο του σπουδαίου Λάκωνα ποιητή, που φέτος εορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του), το ειδικό περίπτερο για τον γνωστό - άγνωστο Ρήγα Φεραίο, οι πολυπληθείς συναντήσεις στο Φιλολογικό Καφενείο, αλλά και οι εκδηλώσεις «Περίπατος Πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκαν εκτός εκθεσιακού χώρου και έδωσαν έναν πρωτότυπο τόνο.

Αναλογικά με τις προηγούμενες χρονιές, η 9η ΔΕΒΘ έδωσε την αίσθηση ενός υψηλού ποιοτικού επιπέδου από τους επισκέπτες της, καθώς οι βιβλιόφιλοι - που την «ακολούθησαν» στην τετραήμερη διάρκεια της- φάνηκαν κατατοπισμένοι για τις σύγχρονες εκδοτικές τάσεις, πλησιάζοντας τους εκδότες με σαφή αιτήματα για την αναζήτηση βιβλίων με ανώτερο γνωστικό περιεχόμενο.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι εκδότες στάθηκαν στο ύψος τους, με συμμετοχή 54 πρωτοεμφανιζόμενων εκδοτικών οίκων (14 περισσότεροι από πέρυσι) και παρουσιάζοντας τίτλους βιβλίων από μια μεγάλη βιβλιογραφική επιλογή.

Οι 190 Έλληνες και 36 ξένοι συγγραφείς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις συνδιαλέχθηκαν με τους αναγνώστες για την πολιτική, την κοινωνία και την πνευματική δημιουργία και διαμόρφωσαν άποψη για θέματα της επικαιρότητας.

Οι εκδηλώσεις, με τα ποικίλα θέματα τους, όπως οι λογοτεχνικές και εκδοτικές πολιτικές αναλύσεις και οι ειδικές συζητήσεις γύρω από σύγχρονα εκπαιδευτικά ζητήματα, σημείωσαν αθρόα προσέλευση του κοινού όλες τις ημέρες, αν και λάμβαναν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα, στις πέντε αίθουσες της έκθεσης.

Τέλος, το Περίπτερο Φιλαναγνωσίας αποτέλεσε εξειδικευμένο πόλο έλξης, προσφέροντας μια πλήρη τοποθέτηση για τις πολιτικές φιλαναγνωσίας, τα σύγχρονα εργαλεία και την εμπειρία πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών του κλάδου.

Οι δηλώσεις

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Θανάσης Βαλτινός και η διευθύντρια, Κατρίν Βελισσάρη, δήλωσαν: «Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα ένατα γενέθλιά της. Δεν είναι πολλά, δεν είναι λίγα. Είναι ήδη εδραιωμένη, έχει γίνει θεσμός. Χαιρόμαστε αυτήν τη γιορτή και προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη, πιο δυναμική, με τη βοήθεια όλων, όσους αφορά. Ο κόσμος έχει την ανάγκη να νιώσει πως η ζωή συνεχίζεται. Η Έκθεση γίνεται σε αυτό το πνεύμα».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο