Τη γέφυρα του Λονδίνου, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη, ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της Φόρμουλα 1 και άλλα γλυπτά με μέγεθος ενός κόκκου άμμου δημιούργησαν οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Βιέννης.
Οι ειδικοί μάλιστα ολοκλήρωσαν ...
... τα λιλιπούτεια έργα τέχνης τους καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ χρόνου. Επί παραδείγματι, για τη δημιουργία του αγωνιστικού αυτοκινήτου με ανατριχιαστική λεπτομέρεια, το οποίο χωράει να «παρκάρει» επάνω σε μια τελεία, οι ερευνητές χρειάστηκαν μόλις τέσσερα λεπτά!
Πίσω από τα εντυπωσιακά γλυπτά κρύβεται η τεχνική της λιθογραφίας δύο φωτονίων, η οποία βασίζεται σε ακτίνες φωτός υψηλής συγκέντρωσης ικανές να μαλακώσουν και να σκληρύνουν μόρια ρητίνης. Τα δύο φωτόνια αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο η ρητίνη σκληραίνει μόνο όταν δέχεται τον ταυτόχρονο «βομβαρδισμό» των μορίων δύο φωτονίων.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση αποκαλύπτει με τον δικό της τρόπο τον μαγικό κόσμο της νανοτεχνολογίας. Το εντυπωσιακό εγχείρημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να έχει ευρύτερες εφαρμογές, ιδιαίτερα στον τομέα της ιατρικής, αλλά και σε πολλά άλλα ερευνητικά πεδία.
Κυβάκια-«τρανσφόρμερ» από το MIT
Μικροσκοπικά ρομποτάκια, τα οποία συνδυάζονται μεταξύ τους σχηματίζοντας λειτουργικά εργαλεία, ανέπτυξαν οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί δημιούργησαν 30 «έξυπνα» κυβάκια με εμβαδόν μόλις ενός εκατοστού και ένα ειδικό λογισμικό για τη λειτουργία τους.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια στρατιά από υλικά που να μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή επιθυμούμε» εξηγεί ο ερευνητής Κάιλ Γκίπλιν. «Αν, δηλαδή, βρισκόμαστε απομονωμένοι κάπου και χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο εργαλείο, θα μπορούμε να το έχουμε χάρη στους μικροσκοπικούς αυτούς κύβους».
Το μυστικό, αποκαλύπτουν οι ερευνητές, κρύβεται στους ενσωματωμένους ηλεκτρομαγνήτες που διαθέτουν οι κύβοι και τους επιτρέπουν να κολλούν μεταξύ τους. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί. Επιπλέον, το κάθε κυβάκι φιλοξενεί έναν μικροεπεξεργαστή προκειμένου να ελέγχει ποιος μαγνήτης παραμένει ενεργός και πότε. Για την ώρα, ο κάθε επεξεργαστής δέχεται κώδικα προγραμματισμού μόλις 32 Kb, ενώ η μνήμη εργασίας του δεν ξεπερνά τα 2 Kb.
«Ζωντανές» οθόνες
Σκεφτήκατε ποτέ να μιλάτε στο Skype και να έχετε ως «σύμμαχό» σας και προέκταση του εαυτού σας την οθόνη; Μια οθόνη που μιμείται τις κινήσεις σας για να δίνει περισσότερη έμφαση στις εκφράσεις και στις αντιδράσεις σας; Κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό με την επινόηση ειδικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Για την πρωτότυπη ιδέα τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την οθόνη iMac G4 της Apple, η οποία ισορροπεί σε έναν βραχίονα που καταλήγει σε μια βάση. Προσέθεσαν λοιπόν στον βραχίονα έναν μηχανισμό προκειμένου να τον μετατρέψουν σε ρομποτικό. Στη συνέχεια, συνέδεσαν το σύστημα με ένα λογισμικό ικανό να «διαβάζει» εννέα συγκεκριμένες εκφράσεις και κινήσεις του χρήστη (π.χ., η καταφατική ή αρνητική κίνηση της κεφαλής κτλ.). Παράλληλα προσέθεσαν στην οθόνη ένα ρομποτικό χέρι ώστε ο χρήστης να μπορεί π.χ. να δείξει αντικείμενα ή να το χτυπήσει στο τραπέζι για να απαιτήσει την προσοχή των συνομιλητών του.
Η ενδιαφέρουσα εφεύρεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Ρομπότ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στη Βοστώνη.
«Εξυπνη» στολή παραλλαγής
Βρετανική εταιρεία παρουσίασε πριν από λίγες μέρες μια «έξυπνη» στρατιωτική στολή παραλλαγής η οποία, χάρη στην αγώγιμη ύφανσή της, υπόσχεται την αντικατάσταση των φορητών μπαταριών και των καλωδίων που καλούνται να κουβαλούν οι στρατιώτες για τη χρήση φορητών ηλεκτρικών συσκευών ή τη μετάδοση δεδομένων.
H Intelligent Textiles κατάφερε να δημιουργήσει μια «πουπουλένια» στρατιωτική στολή παραλλαγής η οποία θα μπορούσε να αποτελεί από μόνη της μια κεντρική πηγή ενέργειας.
«Ενσωματώσαμε στην ύφανση της στολής αγώγιμα νήματα, ικανά να μεταφέρουν τόσο ενέργεια όσο και δεδομένα στον προορισμό τους» εξηγεί η διευθύντρια της εταιρείας Ασα Τόμσον.
«Ενα από τα βασικά προβλήματα των συμβατικών καλωδίων είναι οι διακοπές κατά τη μετάδοση ενέργειας και δεδομένων οι οποίες μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Αυτό που καταφέραμε να δημιουργήσουμε είναι ένα έξυπνο ύφασμα το οποίο, σε περίπτωση που κοπεί ή καταστραφεί σε κάποιο σημείο του, αναζητεί και βρίσκει νέους τρόπους μετάδοσης ενέργειας και δεδομένων» καταλήγει η ίδια.
eveniou@tovima.gr