6 Μαρ 2012

Στη Ρώμη μετά το Εθνικό η «Οδύσσεια» του Μπομπ Ουίλσον



Στο Piccolo Teatro της Ρώμης και όχι στη Σκάλα του Μιλάνου θα παιχθεί τελικά η «Οδύσσεια» του Μπομπ Ουίλσον, που θα ανέβει το φθινόπωρο του 2012 στο Εθνικό Θέατρο. 

Η μεγάλη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής, την οποία ανέλαβε ο αμερικανός σκηνοθέτης, θα ολοκληρώσει τον κύκλο των παραστάσεών της τη σεζόν 2012-2013 και μετά θα μετακομίσει στην Αιώνια Πόλη, όπου ήδη έχει ...... «κλείσει» ημερομηνίες.

Ο θίασος, που έχει προκύψει μετά από ακροάσεις του Ουίλσον, έχει ήδη ξεκινήσει πρόβες. Βασισμένη στο έπος του Ομήρου, η παράσταση αποτελεί μια γενναία και τολμηρή πρόταση της πρώτης σκηνής της χώρας, την οποία εμπνεύστηκε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιάννης Χουβαρδάς. 

Την ομάδα των 17 ηθοποιών αποτελούν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Θανάσης Ακκοκαλίδης, Γιώργος Γλάστρας, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Λυδία Κονιόρδου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Τάσος Νούσιας, Βίκυ Παπαδοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Ακης Σακελλαρίου, Γιώργος Τζαβάρας, Αποστόλης Τότσικας, Νικήτας Τσακίρογλου, Κοσμάς Φοντούκης.

Ενδιαμέσως όμως, και συγκεκριμένα το προσεχές καλοκαίρι, το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει στην Επίδαυρο με πρώτη του πρόταση, μια κωμωδία: Το τρίγωνοΑριστοφάνης, Νίκος Μαστοράκης και Γιάννης Μπέζος θα παρουσιάσει τις «Νεφέλες» στις 13 και 14 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια, όλοι μαζί θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπέζος θα υποδυθεί τον Στρεψιάδη, ενώ τον υπόλοιπο θίασο αποτελούν οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τάνια Τρύπη, Λαέρτης Μαλκότσης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιωργής Τσουρής. Η αριστοφανική κωμωδία θα ανέβει στη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, ενώ ο Νίκος Μαστοράκης έχει αναλάβει, εκτός από τη σκηνοθεσία, τη διασκευή, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Τη μουσική θα γράψει ο Στάυρος Γασπαράτος, την κίνηση ο Φωκάς Ευαγγελινός, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης, τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη θα είναι η Βίκυ Βολιώτη.

Τέλος ματαιώνεται το έργο του Σαίξπηρ «Τρωίλος και Χρυσηίδα» που θα ανέβαινε στις 14 Μαρτίου, λόγω προβλήματος υγείας του λιθουανού σκηνοθέτη Οσκαρας Κορσουνόβας. Στη σχετική του ανακοίνωση το Εθνικό αναφέρει ότι «θα διερευνήσει τη δυνατότητα παρουσίασης της παράστασης τη θεατρική περίοδο 2012 – 2013 εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος και χρόνος». 

Ετσι το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής περιλαμβάνει τα έργα «Η αυλή των θαυμάτων», «Του Κουτρούλη ο γάμος» ενώ στις 15 Μαρτίου θα κάνει πρεμιέρα, επί σκηνής της Κεντρικής η παράσταση του έργου «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο