22 Μαρ 2012

Ενα βιβλίο ταξιδεύει στην ελληνική Ιστορία



Το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Αιγαίο, πηγή πολιτισμού και καρδιολογίας», παρουσίασε χθες ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας. 

Την εκδήλωση, που έγινε στη Στοά του Βιβλίου, συντόνισε ο καθηγητής Ιστορίας κ. Εμ. Μικρογιαννάκης και συμμετείχαν ο...... καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χρ.. Στεφανάδης και η ομότιμη καθηγήτρια Οδοντιατρικής κ. Μερόπη Σπυροπούλου.

Ο κ. Στεφανάδης παρομοίασε το βιβλίο με ένα διαχρονικό ταξίδι στην ελληνική ιστορία και καρδιολογία. Συνταξιδεύουμε, είπε, μαζί με τον συγγραφέα, μέσα στο ιστορικό Αιγαίο Πέλαγος:

«Από την προϊστορία, στην αρχαία Ιστορία, στους μεγάλους Ελληνες φιλοσόφους, φθάνουμε στους ελληνιστικούς χρόνους και στο Βυζάντιο και τέλος στη σύγχρονη εποχή. Το μαγευτικό ταξίδι στα νερά της ιστορικής διαδρομής στο Αιγαίο καταλήγει στη σύγχρονη καρδιολογία, η οποία και διακονείται από τους νεότερους επιστήμονες, συνεχιστές του έργου του καθηγητή κ. Παύλου Τούτουζα».

«Θησαυρός γνώσεων»
Η κ. Σπυροπούλου το χαρακτήρισε «θησαυρό γνώσεων» και «ζωογόνο άρδευση με αθάνατο αιγαιοπελαγίτικο νερό». Αναφερόμενη στα κεφάλαιά του, η καθηγήτρια τόνισε:

«Αρχίζοντας από τον Ομηρο και την πρώτη, κιόλας, εμφάνιση του ελληνικού πνεύματος στην Ιστορία, και προχωρώντας στην κατοπινή συνέχεια, ο συγγραφέας κατορθώνει, με έναν αξιοθαύμαστο και ιδιαιτέρως περιεκτικό τρόπο, να κάνει μια πολύ δύσκολη διασύνδεση. Παραθέτοντας βιογραφικά στοιχεία των εκάστοτε πρωταγωνιστικών προσώπων, στοιχεία από τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και το πνεύμα, τις δοξασίες, τα πιστεύω, τις αξίες και τα ιδανικά της κάθε εποχής και του κάθε κοινωνικού συνόλου, συχνά μαζί με συναρπαστικές ετυμολογικές ερμηνείες ορισμένων λέξεων και πηγαίες θρησκευτικές προεκτάσεις, ζυμώνει, ένα πολυσήμαντο παλίμψηστο και συναρμολογεί ένα υπέροχο μωσαϊκό».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο