8 Μαρ 2012

Στην ΕΡΤ το αρχείο του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα



Στην κυριότητα της ΕΡΤ πέρασε το σημαντικό φωτογραφικό αρχείο του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, του φωτορεπόρτερ που κατέγραψε με τον φακό του τα κορυφαία γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπης Ταγματάρχης ευχαρίστησε τον κ. Σαρρηκώστα για τη διάθεση του αρχείου του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και υπογράμμισε ότι ...
... η ΕΡΤ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το αρχείο να είναι διαθέσιμο και για τις επόμενες γενιές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ιστορία». σημείωσε. Ο κ. Σαρρηκώστας από την πλευρά του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πολύτιμο αυτό υλικό, που αποτελεί το αποτέλεσμα κόπων και κινδύνων μίας ζωής, θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΡΤ και θα καταστεί κτήμα όλων των Ελλήνων.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση αγόρασε το Αρχείο Σαρρηκώστα, έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η αξία του μοναδικού αυτού Αρχείου, βάσει εκτίμησης ειδικών, υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Στις περίπου 300.000 φωτογραφίες του καταγράφεται η ιστορία της χώρας τα τελευταία 45 χρόνια, συμπληρώνοντας έτσι την φωτογραφική συλλογή του Πέτρου Πουλίδη & Υιών, που ανήκει επίσης στη Διεύθυνση Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ. Με τον τρόπο αυτό, το φωτογραφικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθίσταται ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, αριθμώντας περισσότερα από 650.000 τεκμήρια.

Ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1961 στο Πρακτορείο Φωτογραφικών Επικαίρων «Ένωση». Το 1964 αποδέχτηκε πρόταση συνεργασίας με το Διεθνές Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Associated Press (ASS/Press), όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του, το 1998. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας αποτύπωσε κάθε είδους γεγονότα της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας.

Στη θεματολογία του αρχείου περιλαμβάνονται στιγμιότυπα της πολιτικής ζωής του τόπου (ορκωμοσίες κυβερνήσεων, συνεδριάσεις της Βουλής, Ιουλιανά, Δικτατορία, η εξέγερση της Νομικής, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, τις Δίκες της Χούντας, την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης στην ΕΟΚ, κ.α.), καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων, καθώς και πορτρέτα διάσημων ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων. Σημαντική θεματική ενότητα του αρχείου αποτελούν τα διεθνή γεγονότα, το υλικό από πολεμικές ανταποκρίσεις, στιγμιότυπα από διεθνείς συναντήσεις και φωτογραφίες ξένων ηγετών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο