8 Μαρ 2012

Πώς κάνεις μουσική μόνο με το στόμα σου;


Καθώς κοιτούσαμε περίεργα βιντεάκια στο YouTube το μάτι μας έπεσε σε ένα που δείχνει τον πρώτο πρωταθλητή σε διαγωνισμό beatbox που έγινε το 1938. 

Ωστόσο για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι με το τι είναι το beatbox ρωτήσαμε την άποψη των ειδικών, του group Word Of Mouth, που ασχολείται για πάνω από 15 χρόνια με το συγκεκριμένο «άθλημα» και το Σάββατο, που μας πέρασε, έβαλε το ...... beatbox στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συγκεκριμένα έκαναν μια acapella βόλτα από τον Τσιτσάνη στον ήχο των Βαλκανίων και από την jazz της Νέας Ορλεάνης στα ρεμπέτικα αναλαμβάνοντας το ρόλο του πιο πολύπλοκου μουσικού οργάνου, αναπαράγοντας ρυθμούς, μελωδίες μόνο με το στόμα, την ώρα που το γυναικείο συγκρότημα Σανάδες τραγουδούσε απρόβλεπτες διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια.

Tι ακριβώς είναι το beatbox;

Ακαδημαϊκά είναι «η ανθρώπινη φωνητική ικανότητα αναπαραγωγής και μίμησης ρυθμών, ήχων και μελωδιών με την χρήση και τον συνδυασμό της στόματο-λάρρυγο-φαρυγγικής κοιλότητας». Για εμάς είναι διασκέδαση υψηλού ρίσκου και αναβάθμιση της καθημερινότητας μας! Για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί είναι «μουσική που γίνεται με το στόμα».

Ποια είναι η δικιά σας ιστορία στο beatbox;

Ασχολούμαστε πάνω από 15 χρόνια με την τέχνη του beatbox και είμαστε αυτοδίδακτοι. Ξεκινήσαμε ως solo beatboxers με πολλές συναυλίες και events στο ενεργητικό μας. Επαγγελματικά το είδαμε τα τελευταία 5 χρόνια, από την στιγμή που δημιουργήσαμε τους Word Of Mouth, αυξάνoντας τις απαιτήσεις και παρουσιάζοντας shows βασισμένα μόνο στο beatbox. Έτσι καταφέραμε να κάνουμε περισσότερα και σπουδαιότερα μουσικά θέματα/πράγματα όπως για παράδειγμα η συνεργασία μας με τις ΣΑΝΑΔΕΣ που δημιούργησαμε από κοινού μια ολοκληρωμένη μουσική παράσταση εδώ και 3 χρόνια χωρίς όμως κανένα μουσικό όργανο επί σκηνής. 

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με το beatbox;

Η επιθυμία της έκφρασης και η ανάγκη για δημιουργία.

Πως είναι η ελληνική σκηνή του beatbox; Υπάρχει μέλλον εδώ;

Eχει δυναμική ενώ παράλληλα είναι υπό διαμόρφωση. Υπάρχουν οι παλιότεροι και οι νεότεροι, όπως σε όλες τις μουσικές «σκηνές». Πολλά ταλαντούχα παιδιά σε όλη την Ελλάδα ασχολούνται και είναι μάχιμοι beatboxers. To σημαντικό είναι ότι ανά την Ελλάδα γίνονται live και το beatbox δίνει το πάρων σαν είδος ενώ όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερα νέα παιδιά ασχολούνται με αυτό. Το μέλλον μπορείς να το διαμορφώσεις, αν επιμένεις στο είδος σου με καλή αισθητική.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο