27 Μαρ 2012

Μια μυθιστορία αναζητεί ερμηνεία



«Η άγνωστη ιστορία του Διαγόρα Ελευθερίου δεν ήταν για μένα παρά η αφορμή για ένα μυθιστόρημα» λέει στο «Βήμα» ο Θοδωρής Τσάκωνας, συγγραφέας του βιβλίου «Η αγκούσα» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις NovelBooks και παρουσιάζεται την Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 20.00, στο βιβλιοπωλείο Ianos. 

«Η «Αγκούσα» δεν αποτελεί ούτε πολιτικό ούτε ιστορικό κείμενο προς χρήση. Είναι ....... απλά μια μυθιστορία που αναζητεί ερμηνεία» επισημαίνει.

Η ιστορία είναι συνταρακτική. Ενα γεγονός σχεδόν ασήμαντο, η επίσκεψη στην Κύπρο μιας χορωδίας από το Κερατσίνι, αλλάζει ριζικά δύο νέους. Συναντιούνται τυχαία, μα οι ζωές τους κινούνται παράλληλα μένοντας με ένα «γιατί» δεν συναντήθηκαν. Η Ιστορία όμως τούς βάζει στο δικό της παιχνίδι. Η τουρκική εισβολή τούς χωρίζει πάλι και τους φέρνει αντιμέτωπους με μαρτύρια που μοιάζον να μην έχουν τέλος.

Θοδωρής Ι. Τσάκωνας, «Η αγκούσα», εκδόσεις: NovelBooks. Παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Ianos (Σταδίου 24, Αθήνα), Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, στις 20.00. Συμμετέχει το συγκρότημα Ανεμος.

Σχέσεις ανολοκλήρωτες σε μια εποχή ταραγμένη. Ο φυγάς, που φέρεται να ήξερε πολλά για την «υπόθεση της Κύπρου» καταζητείται από τις μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο μόνο ήρωας δεν είναι. Αναγκάζεται να ζει και να κινείται στο όριο του νόμιμου. Κάθε άλλο παρά πολιτικοποιημένος, αλλά με εμπλοκή στο πιο σκοτεινό ιστορικό συμβάν της σύγχρονης Ελλάδας.

Χαρακτηριστικές οι «ατάκες» ενός καθηγητή που αγγίζουν την αφήγηση ιστορικών γεγονότων. Πώς γίνεται η αφήγηση της Ιστορίας; Πόσοι αποδέχονται τις επίσημες εκδοχές της και πόσο διατεθειμένοι είναι κάποιοι άλλοι να αποδεχτούν μια άλλη ανάγνωση; Τον καρπό ή το κουκούτσι; Κάποιοι προτιμούν το δεύτερο και περιμένουν να καρπίσει.

Η άγνωστη αυτή υπόθεση ήρθε στο φως με τούτο το βιβλίο. Κάποια μέλη εκείνης της χορωδίας από το Κερατσίνι που επισκέφτηκαν τον Μακάριο ψάχνουν να βρουν ποιος ήταν ο Λευτέρης-Διαγόρας. Μια μυθοπλασία τόσο κοντά στην πραγματικότητα, μια πραγματικότητα σαν μύθος.

«Είναι ένα μυθιστόρημα διπλής κωδικοποίησης, το οποίο όπως όλα τα λ,ογοτεχνικά μυθιστορήματα δεν έχει ως μοναδικό σκοπό να διασκεδάσει και να παρηγορήσει αλλά αποβλέπει κυρίως στο να προκαλέσει, να εμπνεύσει και να ανανοηματοδοτήσει»εξηγεί ο κ. Τσάκωνας και επιχειρεί να εστιάσει μακριά από την πλοκή. Να εστιάσουμε λοιπόν στην καθημερινότητα ενός απλού ανθρώπου, ενός αντι-ήρωα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα μεγάλα γεγονότα. «Η καταγραφή όχι ενός θεού που έγινε άνθρωπος για να γίνει πιο θεός, αλλά ενός ανθρώπου που απλά προσπάθησε να υπάρξει» εξηγεί τη στόχευσή του ο κ. Τσάκωνας.

«Αυτή είναι η αγκούσα. Μια αιώνια διαπεραστική ανάσα με έναν απόηχο λυγμό»επισημαίνει για το μυθιστόρημά του ο κ. Τσάκωνας. «Είναι ο αυτόπτης μάρτυρας της ψυχής που πνίγεται μεταξύ ανθρώπινων διλημμάτων, όπως ένιωσες άρα δεν σκέφτηκες· ερωτεύτηκες άρα αμάρτησες· δεν μίλησες άρα έκρυψες· μίλησες άρα πρόδωσες· πολέμησες άρα σκότωσες· έζησες άρα έσφαλες. Είναι η άγραφη συμφωνία που γνωρίζει καλά ότι όσο ένας απλός άνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ήρωας άλλο τόσο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει θεός».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο