2 Μαρ 2012

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ με την συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη


Με αφορμή την παράσταση «ΠΟΙΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟΨΕ;», το 104 των Εκδόσεων Καστανιώτη, διοργανώνει σεμινάριο θεατρικής γραφής με τη Χρύσα Σπηλιώτη με ...
τίτλο «Γράφοντας για την Ελλάδα μόνο» που απευθύνεται σε αρχάριους και νέους συγγραφείς, 




σε θεατρολόγους, σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες και θεατρικές ομάδες και γενικότερα σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να βρουν τρόπους να μετουσιώσουν την κρίση σε δημιουργία. 

Συναισθανόμενοι την δεινή θέση στην οποία βρισκόμαστε όλοι, αλλά και την ευθύνη μας ως καλλιτέχνες, ένα κάλεσμα σε σεμινάριο θεατρικής γραφής έχει νόημα, μόνο αν το περιεχόμενό του αντανακλά τους αληθινούς προβληματισμούς μας για το σήμερα. 


Η Χρύσα Σπηλιώτη, θεατρική συγγραφέας (Ποιος ανακάλυψε την Αμερική, Με διαφορά στήθους, Φωτιά και νερό κ.λ.π.) που επίσης έχει παραδώσει για χρόνια σεμινάρια θεατρικής γραφής (I.T.I., Θέατρο των Αλλαγών, Ανοιχτό θέατρο στη Λευκωσία) έχει γράψει και σκηνοθετήσει την παράσταση «ΠΟΙΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟΨΕ;» που έχει άμεση σύνδεση με την επικαιρότητα: το έργο αναφέρεται στο άμεσο μέλλον και αναπαριστά το πώς έχει επηρεαστεί η ζωή των ανθρώπων από τις αλλαγές που βιώνουν. 

Το θέατρο ήταν πάντα μια τέχνη που σε δύσκολους καιρούς αντί να συρρικνώνεται, επεκτείνεται προσφέροντας επαφή και επικοινωνία στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. 

Προτείνουμε λοιπόν, αντί να αφηνόμαστε στην εθνική κατάθλιψη, να εμπνευστούμε απ’ ότι μας πλήττει και μας ακινητοποιεί και να δημιουργήσουμε μέσα από το λόγο παραστάσεις που αναπλάθουν και λυτρώνουν. 

Στόχος του σεμιναρίου είναι η συγγραφή έργων που αναφέρονται ή εμπνέονται από την σημερινή κατάσταση που βιώνει ο καθένας από εμάς χωριστά και όλοι μαζί ως σύνολο. 

Χρεοκοπία, οικονομική, ηθική, καλλιτεχνική, γκρέμισμα των καθεστώτων δομών, θλίψη , θυμός, τρομοκρατία, αλλά και αναγέννηση, ανατροπή, ανασυγκρότηση. 

Τελικός σκοπός είναι η παρουσίαση σε μορφή αναλογίου όλων των έργων που θα παραχθούν σε μια πανηγυρική τελετή λήξης στις σκηνές του 104, ανοιχτή και στους συμμετέχοντες και στο κοινό. 

Έναρξη σεμιναρίου: Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 
Ημέρες και ώρες σεμιναρίου: Τετάρτη και Κυριακή στις 6.00 μμ με 8.00 μμ 
Αριθμός συναντήσεων και διάρκεια: 20 δίωρες συναντήσεις 
Λήξη σεμιναρίου: Κυριακή 28 Μαίου 2012 
Κόστος ανά σπουδαστή: 300 ευρώ         

Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα της Χρύσας Σπηλιώτη 

Η Χρύσα Σπηλιώτη είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, και εργάστηκε για χρόνια σαν ηθοποιός. Συνεργάστηκε με το «Ανοιχτό θέατρο», το «Αμόρε», το «Εθνικό», το «θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «θέατρο της Άνοιξης» κ.α., σε σκηνοθεσίες Γ. Σεβαστίκογλου, Μίνου Βολονάκη, Γ. Χουβαρδά, Β. Θεοδωρόπουλου, Γ. Μαργαρίτη, Ν. Κοντούρη κ.α. 

Το 1997 παίχτηκε το πρώτο της θεατρικό έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» (Θέατρο Αμόρε) που στη συνέχεια ανέβηκε σε πολλές διαφορετικές παραγωγές έχοντας παιχτεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης στην Κύπρο, την Κροατία, (εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου), την Ολλανδία και τη Ν. Υόρκη. Έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες. (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά, Κροατικά).

Έχει εκδοθεί στα Πολωνικά στην ανθολογία ελληνικών κειμένων Ζ Parnasu i Olimpu. Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει εκδοθεί απ’ τη «Δωδώνη» και επανεκδοθεί απ’ τις εκδόσεις «Σοκόλη-Κουλεδάκη». Απ’ τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί το «Φωτιά και Νερό», και «Ποιος κοιμάται απόψε;» το «Αγκά-σφί και φί» απ’ τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Απ’ τις εκδόσεις «Κέδρος» η συλλογή διηγημάτων της «Χαμένο δίκιο». 

Άλλα έργα της που έχουν ανέβει σε θεατρικές σκηνές είναι «Σκοτσέζικο Ντους», «Αγκά-σφί και φί», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και Νερό»,«Ποιος κοιμάται απόψε;» 

Το «Φωτιά και νερό», παρουσιάστηκε επίσης στο Tristan Bates theatre στο Λονδίνο

Έχει συνεργαστεί με το I.T.I και το «Θέατρο των Αλλαγών», παραδίδοντας σεμινάρια θεατρικής γραφής. Τα τελευταία χρόνια, συνεργάζεται με το «Ανοιχτό Θέατρο» στη Λευκωσία, όπου έχουν παρασταθεί ήδη, δεκατρία ολοκληρωμένα θεατρικά έργα νέων Κυπρίων δημιουργών σαν αποτέλεσμα των σεμιναρίων. 

Επίσης έχει εργαστεί για χρόνια στο ραδιόφωνο σαν παραγωγός εκπομπών και κειμενογράφος, καθώς και στην τηλεόραση με κείμενα για εκπομπές και γράφοντας το σενάριο σε τηλεοπτικές σειρές. «Φώτα παρακαλώ», «Την κατάλληλη στιγμή» κ.ά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο