8 Μαρ 2012

Οι μαγικές βέργες του Χρήστου Καρακόλη



«Ξυλογλυπτική σε βέργες». Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης του Χρήστου Καρακόληπου παρουσιάζεται στον «Χώρο Τέχνης «24″» από την Τρίτη 6 Μαρτίου μέχρι το Σάββατο 31 Μαρτίου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Είναι η τρίτη φορά που ο συγκεκριμένος Χώρος Τέχνης συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη. Προηγήθηκαν δύο ακόμη εκθέσεις: το 1994 η έκθεση «Nelly’s. Ένα βλέμμα σε...... επαγγέλματα του αστικού χώρου το Μεσοπόλεμο» (Εκδόσεις Γαβριηλίδη) και το 2002 η έκθεση του Μισέλ Φάις «Η πόλη στα γόνατα» (Εκδόσεις Πατάκη).

Σ’ αυτή την έκθεση, ο Χρήστος Καρακόλης επιλέγει με προσοχή από διάφορα δέντρα (κινέζικη δαμασκηνιά, κρανιά, σφένδαμο, μέλιο, κ.α) ίσια κλαδιά, στους περιπάτους στο Σοχό, τόπο καταγωγής του. Κατόπιν σκαλίζει πάνω τους γεωμετρικά σχήματα, δημιουργώντας ραβδιά για μεταφυσικούς περιπάτους.

Γράφει χαρακτηριστικά η Ζυράννα Ζατέλη στο βιβλίο «Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου»: «Και για να το ομολογήσω απερίφραστα, είμαι παραδομένη άνευ όρων στην γοητεία που ασκούν επάνω μου αυτές οι βέργες· σαν να με άγγιξε η κάθε μια ξεχωριστά και να με γήτεψε για πάντα. Το ίδιο θα έλεγα ακόμη κι αν ο εμπνευστής τους, ο δημιουργός τους, δεν μου ήταν ούτε έβδομος ξάδελφος, δεν γνώριζα καν το όνομά του, ή ήταν κάποιος που είχε προ πολλού εκλείψει απ’ τον γνωστό μας κόσμο, είτε ως φυσική οντότητα είτε -μαζί με την μαγική του βέργα- ως σπάνιο είδος. Αλλά ακόμα καλύτερα που είναι αδελφός μου».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθεται το βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη «Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου» (Εκδόσεις Καστανιώτη) στο οποίο συμμετέχει με ένα κείμενο ο Χρήστος Μπουλώτης.

Χώρος Τέχνης «24»
Σπευσίππου 38, 106 76, Τηλ: 210-7217897 
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11.00-14.00 και 18.00-21.00, Σάββατο 11.00-14.00

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο