20 Μαρ 2012

Τα "βραβεία της κρίσης" στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Βραβείο κοινού για την ταινία "Encardia, η πέτρα που χορεύει" του Άγγελου Κοβότσου.

Απονεμήθηκαν το Σάββατο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη τα βραβεία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "Εικόνες του 21ου Αιώνα", με την εντυπωσιακή απουσία ...
... κάθε "επίσημης" αρχής, είτε από την Αθήνα είτε από τη Θεσσαλονίκη. Τα βραβεία κοινού για ταινίες άνω των 45 λεπτών απονεμήθηκαν για ελληνική παραγωγή στην ταινία "Encardia, η πέτρα που χορεύει" σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου και για ξένη παραγωγή στην ταινία "Ιταλία, αγάπα την ή παράτα την" σε σκηνοθεσία Γκούσταβ Χόφερ και Λούκα Ραγκάτσι.

Στην κατηγορία των ταινιών κάτω των 45 λεπτών το κοινό βράβευσε από την ελληνική παραγωγή την ταινία "Ο τυφλός ψαράς" σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου και από την ξένη παραγωγή την ταινία "ORA" (Καναδάς) σε σκηνοθεσία Φιλίπ Μπεϊλόκ.

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI βράβευσε από τις ελληνικές παραγωγές την ταινία "Sayome" σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά. Πρόκειται για μια "μαρτυρία" που χτίζει γέφυρες ανάμεσα στην ελληνική και την ιαπωνική κουλτούρα. Από τις ξένες παραγωγές η επιτροπή βράβευσε την ταινία "Canicula" από το Μεξικό, σε σκηνοθεσία Χοσέ Άλβαρες.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες "Απαλλοτρίωση" του Μάνου Παπαδάκη και "Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι" από την Τουρκία, σε σκηνοθεσία της Ριγιά Αρζού Κοκσάλ.

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» τίμησε τον διωκόμενο στο Ιράν Τζαφάρ Παναχί, που έστειλε στη Θεσσαλονίκη το έργο του "Αυτό δεν είναι μια ταινία" σε συν-σκηνοθεσία με τον Μοτζτάμπα Μιρταχμάς.

Η κριτική επιτροπή για το βραβείο του WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» βράβευσε την ταινία "Ζήτω οι αντίποδες" (συμπαραγωγή Γερμανίας - Ολλανδίας - Αργεντινής - Χιλής) σε σκηνοθεσία Βίκτορ Κοσακόφσκι. Ακόμη το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ που απονέμεται στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ και συνοδεύεται από 7.000 ευρώ δόθηκε στο project "My Journey to Meet You" (Ιταλία), σε σκηνοθεσία Marco Simon Puccioni.
πηγη:

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο