Συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού και πλήθος κόσμου παραβρεθήκαν στην εκδήλωση των ετήσιων βραβεύσεων των συγγραφέων της Θεσσαλονίκης, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό την αιγίδα της ...
... Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του Έτους Εορτασμού «Θεσσαλονίκη 2012 – 100 χρόνια από την Απελευθέρωση»,
Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», το μεσημέρι της Κυριακής 11 Μαρτίου 2012, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του Συνδέσμου και του Συλλόγου ανέφερε χαρακτηριστικά για την εκδήλωση:
«Με την εκδήλωση αυτή ξεκινάει σειρά εκδηλώσεων οι οποίες έχουν κατατεθεί από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό του έτους: «Θεσσαλονίκη 2012 – 100 χρόνια από την Απελευθέρωση. Οι συγγραφείς που βραβεύονται σήμερα προτάθηκαν από φορείς των γραμμάτων της πόλης και ο καθένας έχει συμβάλει από τον δικό του τομέα στον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών εδώ και 31 χρόνια τιμά ανθρώπους που έμειναν στην Θεσσαλονίκη και βοήθησαν στη δημιουργία του πολιτιστικού και πνευματικού γίγνεσθαι της πόλης ».
Η τελετή βράβευσης ξεκίνησε με τη βράβευση της ΕΡΤ- 3 και του Γενικού Διευθυντή της Κώστα Μπλιάτκα για την παραγωγή και προβολή της αξιόλογης σειράς ντοκιμαντέρ «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης». Προηγήθηκε προβολή από αποσπάσματα της βραβευμένης σειράς ντοκιμαντέρ.
Για το συγγραφικό έργο αλλά και για γενικότερα για προσφορά των βραβευμένων συγγραφέων στην πόλη μίλησαν άνθρωποι των γραμμάτων, των επιχειρήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα:
Για το έργο του Αθανάσιου Καϊση – Καθηγητή Νομικής ΑΠΘ μίλησε ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ενώ το βραβείο απέδωσε Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ο Γιάννης Τζανής, φιλόλογος –λογοτέχνης –αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης μίλησε για το έργο του Βασίλη Κατσαρού – Καθηγητή του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και το βραβείο απένειμε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Γιώργος Μαραντέλος.
Στο έργο του λογοτέχνη Άγγελο Λιάπη αναφέρθηκε συγγραφέας – κριτικός , Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Β. Ελλάδας ο Αλέκος Δαφνομήλης και την απονομή του βραβείου έκανε ο Δημήτρης Βάνης, Νομαρχιακός Σύμβουλος.
Για την Φανή Μέλφου – Γραμματικού – συγγραφέα μίλησε ο Αντώνης Μπουσμπούκης, καθηγητής φιλοσοφικής ΑΠΘ, Γενικός Γραμματείας της Εταιρείας Συγγραφέων Β. Ελλάδας ενώ το βραβείο απένειμε η Ελένη Τζιούτζια, Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Νικηφόρος – Βύρων Καμπάς, Λογοτέχνης –Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Β.Ε, αναφέρθηκε στο έργο του λογοτέχνη Παπαβασιλείου Πασχάλη και τη βράβευση έκανε η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπούλειου κ.Θεοδώρα Λειψιστινού.
Στο έργο του Απόστολου Παπαγιανόπουλου , συγγραφέα – ιστορικού αναφέρθηκε ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης και το βραβείο απένειμε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέμου Εκδοτών –εκδότης Γιώργος Μπίμπης.
Για τον Νίκο Πασχαλίδη – Λογοτέχνη μίλησε ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και το βραβείο απένειμε ο Δημήτρης Μπουκόνης Πρόεδρος Αμφικτιονίας Ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος του τμήματος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χρισόστομος Σταμούλης αναφέρθηκε στο έργο του Παναγιώτη Παχή – Καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.
Για την προσφορά και το έργο της Αθανασίας Τσατσάκου-Παπαδοπούλου – Ομότιμης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ μίλησε η Σαπφώ Ταμπάκη, Καθηγήτρια Αισθητικής Παιδείας του ΑΠΘ ενώ το βραβείο απένειμε ο φιλόλογος –λογοτέχνης Πέτρος Μπέσπαρης.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά το Κουαρτέτο Εγχόρδων με τους καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , Δημήτρη Χανδράκη (βιολί), Σταμάτη Βελιγράδη (βιολί), Κατερίνα Πενήντα (Βιόλα) και Δημήτρη Πάτρα (Βιολοντσέλο) που ερμήνευσαν έργα των W.A. Mozart και L. Van Beethoven. Επίσης συμμετείχε και η χορωδία «Πυθαγόρειος Αρμονία» του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης «ο Πυθαγόρας», η οποία αποτελείται από 53 μέλη και τραγούδησε κλασικά, παραδοσιακά, και έντεχνα κομμάτια σε διεύθυνση του Πέτρο Χρηστίδη.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος – υπεύθυνη ενημερωτικών εκπομπών της ΕΤ -3 Θεοδώρα Αυγέρη.
Γιάννης Κρητικός
πηγη:
πηγη: