ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια RA’KI’
Το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, όπου έχουν βρεθεί στο παρελθόν συστάδες ελληνιστικών τάφων, καθώς και ένας θαλαμοειδής μυκηναϊκός τάφος.
Σε ανασκαφή που διεξήχθη τη δεκαετία του ...... 1990 εντοπίστηκε και ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος κατασκευασμένος από ντόπιους λίθους. Αποτελείται από τον κυκλικό νεκρικό θάλαμο, διαμέτρου περίπου 4 μ., με είσοδο προς Βορρά, το στόμιο, το οποίο φρασσόταν με αργολιθοδομή (ξερολιθιά) και τον δρόμο. Το μέγιστο σωζόμενο ύψος του νεκρικού θαλάμου είναι 2,10 μ., ενώ το στόμιο και ο δρόμος σώζονται σε μικρό ύψος. Από το εσωτερικό του τάφου προήλθαν χρυσά επιρράμματα για τα ενδύματα (σε σχήμα ρόδακα), χάντρες περιδεραίου σε σχήμα παπύρου, χάλκινες αιχμές βελών, χάλκινο εγχειρίδιο κ.ά. Συνολικά συγκολλήθηκαν 39 αγγεία – κτερίσματα προς το νεκρό (κυρίως ψευδόστομοι αμφορείς, πιθαμφορείς, αμφορείς, υψίποδες κύλικες, αλάβαστρα, κρατήρες). Τα αγγεία αυτά χρονολογούνται στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ Α2 και στην Υστεροελλαδική ΙΙΙΓ περίοδο, γεγονός που υποδεικνύει μη συνεχόμενη χρήση του τάφου σε δύο διαφορετικές περιόδους από διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.
Ο τάφος σήμερα στεγάζεται στο υπόγειο καταστήματος επίπλων!
Απίστευτο και όμως ελληνικό. Ο θολωτός τάφος αποτελεί μοναδικό εύρημα για την περιοχή της Δωδεκανήσου. Εξίσου σημαντικός θεωρείται και για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, όπου ο αριθμός των θολωτών τάφων που έχουν ανασκαφεί είναι περιορισμένος. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι στην Κω εντοπίστηκε τα επόμενα χρόνια και δεύτερος μυκηναϊκός θολωτός τάφος.