30 Μαρ 2012

60 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟ


Με χρέη που αυξάνονται, γκρίνιες για την περυσινή κρατική επιχορήγηση που δεν έχει καταβληθεί ολόκληρη - ούτε λόγος για την εφετινή - και με ξένους καλλιτέχνες να ζητούν προκαταβολή, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012 απέκτησε στο παρά πέντε τον βασικό κορμό των εκδηλώσεών του: εξήντα παραστάσεις, εκθέσεις και συναυλίες.

Στον αέρα είναι ωστόσο οι ημερομηνίες και οι χώροι των εκδηλώσεων καθώς η ολοκλήρωση του προγράμματος...... καθυστερεί. Εναρκτήρια θα είναι, ενδεχομένως, η παράσταση του Berliner Ensemble και του Μπομπ Γουίλσον στις 9 Ιουνίου και το Φεστιβάλ Αθηνών θα ολοκληρωθεί στις 18 Ιουλίου (θα είναι συντομότερο από πέρυσι). Το Φεστιβάλ Επιδαύρου θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου ή, κατά μία άλλη εκδοχή, στις 13 Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις θα μοιραστούν στους καθιερωμένους χώρους (Ηρώδειο, Επίδαυρος, Μικρή Επίδαυρος, Πειραιώς 260, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Το Τροχόσπιτο ίσως να μη λειτουργήσει καθώς χρειάζεται συντήρηση που κοστίζει. Τα εισιτήρια, όπως υποστήριξαν οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ, θα είναι φθηνότερα ενώ θα υπάρχουν προσφορές για ανέργους.

Στα γραφεία του φεστιβάλ τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς ώσπου να πάρει το πρόγραμμα την τελική του μορφή. Κάποιες συνεργασίες δεν έχουν ακόμη κλείσει. «Για πρώτη φορά βρέθηκα αντιμέτωπος με μια τόσο μπερδεμένη κατάσταση. Δεν είναι μόνον η οικονομική κρίση που μας έφερε εδώ, αλλά και η κακή διαχείριση. Θα τα βγάλουμε όμως πέρα», έλεγε ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Γιώργος Λούκος στη χθεσινή ανακοίνωση του προγράμματος, όπου δόθηκε και απολογισμός από το 2006.

Λίγο πριν από την έναρξη του περυσινού φεστιβάλ ο Γιώργος Λούκος είχε δηλώσει: «Δεν χρωστάμε πια τίποτα, είχαμε και πλεόνασμα από τα εισιτήρια». Εφέτος όμως δήλωσε ότι υπάρχει χρέος 2 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και καλλιτέχνες. Και θα αυξηθεί αν δεν βρεθούν σύντομα χρήματα για να καλυφθεί έστω ο προϋπολογισμός ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έχει καταβάλει, όπως είπε, τη μισή περυσινή επιχορήγηση, δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ. Η εφετινή, 3,2 εκατ. ευρώ, δεν είναι γνωστό πότε θα δοθεί. Εξάλλου στον δρόμο βρίσκονται 2,5 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ (2008-2011). Η διοργάνωση χρηματοδοτείται επιπλέον και με το προβλεπόμενο ποσό από τα καζίνα (300.000 ευρώ μηνιαίως).

Το φεστιβάλ στρέφεται και σε ιδιωτικές χορηγίες. Τις παραστάσεις του Berliner Ensemble, φέρ' ειπείν, θα χρηματοδοτήσει Ελληνας της Ελβετίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο