«Ο ΤΡΟΠΟΣ που κοιτάμε την πολιτική, την επικαιρότητα, τα πολιτιστικά, την κοινωνία είναι τα διακυβεύματα που θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο του φεστιβάλ», είπε στη χθεσινή παρουσίαση του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου η υπεύθυνη προγραμματισμού και καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης Ελίζ Ζαλαντό.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο......
... auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, που πλέον φέρει επίσημα από χθες το όνομα «Theo Angelopoulos», προς τιμήν του σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη, που σε αυτό τον χώρο πήρε μέρος σε εκδηλώσεις, είδε ταινίες και επικοινώνησε με το κοινό. Η καρδιά του Πύργου του 'Αιφελ, μία φωτογραφία με την οπτική του μεταλλικού γίγαντα του Παρισιού από την εσωτερική πλευρά, είναι η εικόνα που θα γίνει γνώριμη στο κοινό τις επόμενες ημέρες ως αφίσα του φεστιβάλ. Το οποίο, δυστυχώς, δεν θα «φιλοξενηθεί» στον χώρο με τον οποίο είχε ταυτιστεί η λειτουργία του από το 1999 οπότε και ξεκίνησε, τον κινηματογράφο «Αττικόν».Εκφράζοντας τη θλίψη της για αυτή την, ελπίζουμε προσωρινή, απώλεια, η Ελίζ Ζαλαντό ανακοίνωσε πως το δίκτυο των αιθουσών που θα προβάλει τις 55 ταινίες που αποτελούν το φιλμικό υλικό της διοργάνωσης είναι το «Ιντεάλ» στην Πανεπιστημίου, ο «Δαναός» (1 & 2) στην Κηφισίας και η «Theo Angelopoulos» του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31). Κόντρα στο ρεύμα των ημερών, που οι περικοπές και η λιτότητα έχουν γίνει προϋπόθεση για τη λειτουργία των φεστιβάλ, ο θεσμός θα πασπαλίσει με την απαραίτητη χρυσόσκονη την καθημερινότητα, με πρεμιέρες και λαμπερούς προσκεκλημένους από το γαλλικό κινηματογραφικό «σύμπαν». Με την ταινία «'Αθικτοι» των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς, στις 21 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του φεστιβάλ. Το φιλμ-μάθημα ζωής και ανθρωπιάς βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Πρόκειται για μία ιστορία φιλίας ανάμεσα σε έναν πλούσιο τετραπληγικό αστό (Φρανσουά Κλουζέ) και έναν αφρικανικής καταγωγής νεαρό από τα υποβαθμισμένα παρισινά προάστια (Ομάρ Σάι). Ο νεαρός αναλαμβάνει, χωρίς να το περιμένει ο ίδιος, να κουράρει τον καθηλωμένο στο αναπηρικό καροτσάκι άνδρα. Και η δύναμη ζωής που έχει θα βοηθήσει τον ασθενή να δει με έναν διαφορετικό τρόπο τη ζωή. Η ταινία ήταν υποψήφια για 9 Βραβεία Σεζάρ, ενώ μέχρι στιγμής έχει κόψει 20 εκατομμύρια εισιτήρια στη Γαλλία. Λίγο πριν ξεκινήσει η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά το φιλμάκι - σήμα κατατεθέν του φετινού φεστιβάλ, που έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Γαϊτανίδης. «Τα πάντα βασίζονται στο βλέμμα», είναι ο τίτλος της ολιγόλεπτης ιστορίας, με πρωταγωνιστές παιδιά, νέους, μεσήλικες και γέρους, που ο καθένας τους αναζητά με τη ματιά του να ανακαλύψει τι υπάρχει πίσω από έναν τοίχο, στον ουρανό, σε ένα αντικείμενο.
Δύο βραβεία θα διεκδικήσουν τα φιλμ που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα: το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από τους Βασίλη Αλεξάκη (πρόεδρος), Μισέλ Δημόπουλο, Αμάντα Λιβανού, Κλεμένς Ποεζί και Γιώργο Τσεμπερόπουλο, και τη διάκριση που θα απονείμουν οι θεατές του φεστιβάλ, το Βραβείο Κοινού. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα είναι οι εξής: «Οι Ατίθασοι» του Μπούλι Λάνερ, ο «Υπουργός» (κέρδισε Σεζάρ Σκηνοθεσίας, Β' Ανδρικού Ρόλου και Ηχοληψίας), «Αγαπημένοι» με την Κατρίν Ντενέβ, «Le Skylab» της Ζιλί Ντελπί, «Ένα ευτυχές γεγονός» του Ρεμί Μπεζανσόν, «Η συμμορία της Λυών», «Ο Έρωτας κρατάει τρία χρόνια», «Μια καλύτερη ζωή» με τον Γκιγιόμ Κανέ, «Elles» με τη Ζιλιέτ Μπινός, «Ποτέ πια φόβος», «17 Κορίτσια» και «Αγανακτισμένοι» του Τόνι Γκάτλιφ.
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν οι ταινίες: «Ma part du gateau», «Love and Bruises» με τον Ζιλ Λελούς, «'Αθικτοι», «Ούτε στον εχθρό μου», «Ένα καυτό καλοκαίρι», «Ξαφνικά όλοι μου λείπουν», «Ο γάτος του ραβίνου», «Ένα τέρας στο Παρίσι», «Οίκος ανοχής».
Ταινίες από αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο και ο Λίβανος θα προβληθούν στο τμήμα «Αραβική Γαλλοφωνία», φανερώνοντας στο ελληνικό κοινό πώς αποτυπώνεται το πνεύμα της εποχής των συγκεκριμένων χωρών στο σελιλόιντ.
Το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου εγκαινιάζει μια νέα περίοδο συνεργασίας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Στο πρόγραμμα εκλεκτοί καλεσμένοι –ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συγγραφείς– θα συναντήσουν το κοινό στους κινηματογράφους για να συζητήσουν, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να προλογίσουν τις ταινίες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, με τον δικό τους τρόπο. Ατάκες όπως ''ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης'', ''ένα θέμα που με αφορά'', ''μια ταινία που μου άλλαξε τη ζωή'' και ο ''ηθοποιός που θαυμάζω περισσότερο'' γίνονται οι αφορμές για να ξεκινήσει ο διάλογος.
Και σύμφωνα με τη μόδα της εποχής, όπου μετά το «Artist» ο βωβός κινηματογράφος ξαναανακαλύπτεται, στις 23 Μαρτίου θα προβληθεί στο Gazarte η βωβή ταινία Carmen του Σεσίλ Μπ. ΝτεΜίλ, συνοδεία μουσικής από την Εθνική Ορχήστρα Τζαζ του Παρισιού υπό τη διεύθυνση του Ντανιέλ Ιβινέτς.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο master class με θέμα «Transmedia: Πες την ιστορία αλλιώς» με τη συμμετοχή των Μενέλαου Καραμαγγιώλη, Μισέλ Ριχάκ και Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Επίσης, το φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος με το «Outview Film Festival».
Προσκεκλημένοι του φεστιβάλ θα είναι οι: Μιριέλ Κουλίν, Έβα Ιονέσκο, Μουράντ Μπεν Τσέιχ, Ρεμί Μπεζανσόν, Τόνι Γκάτλιφ, Αούρε Ατίκα, Κάρολ Μπέφα.
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου, με ταινία λήξης το «Ούτε στον εχθρό μου» της Αν Φοντέν με την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Στη συνέχεια θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη (29 Μαρτίου-4 Απριλίου). Τα εισιτήρια των προβολών στοιχίζουν 5 και 6 ευρώ.