«Αρχίζει το 14ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο οικονομική» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης 6 Μαρτίου για την παρουσίαση του 14ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Εικόνες του 21ου αιώνα.
«Η θέση μου ως ...
... προέδρου του Φεστιβάλ και δημάρχου παράλληλα της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει τη βούληση της πόλης, όχι μόνο να κρατήσει, αλλά και να αναδείξει ακόμα περισσότερο και το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου».Ευνοϊκά πάντως για το φεστιβάλ είναι τα νούμερα που βγαίνουν έπειτα από έναν σύντομο απολογισμό της διοργάνωσης ξεκινώντας από τη χρονιά ίδρυσής του και φτάνοντας ως τις μέρες μας. Ενδεικτικά το 1ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, με πολλές ταινίες, είχε κοινό της τάξεως των 8.000 θεατών, ενώ οι θεατές του 13ου πέρσι έφτασαν τους 44.000 και μάλιστα με λιγότερες ταινίες. «Οι Εικόνες 21ου αιώνα κατατάσσονται στην 3η θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκυμαντέρ της Ευρώπης» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής τους κ. Δημήτρης Εϊπίδης.
Εφέτος θα προβληθούν 190 συνολικά ταινίες, εκ των οποίων περισσότερες από 75 θα είναι ελληνικές, όπως έχει επισημανθεί στο παρελθόν. Η επιλογή αυτών των ταινιών έγινε μέσα από περίπου 1.700 καταθέσεις ταινιών από όλη την υφήλιο.
Μιλώντας για την Αγορά του 14ου ΦΝΘ, ο κ. Εϊπίδης υπογράμμισε ότι εφέτος θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 60 αγοραστές και περισσότερες από 470 ταινίες. Ανάμεσά τους και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα όπως ARTE, CANAL+, TV KATALUNIA, Al Jazeera, ZDF, STV κ.ά. «Η αγορά μας πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά» είπε. «Πριν από δύο χρόνια έγινε εξ ολοκλήρου ψηφιακή, ενώ εφέτος εμπλουτίζεται με δύο νέες δράσεις: το τμήμα Ντοκυμαντέρ σε Εξέλιξη, το οποίο εγκαινιάζεται με 12 ντοκυμαντέρ που βρίσκονται στο στάδιο πριν από την ολοκλήρωση, και τα Μυστικά της Αγοράς, μια σειρά διαλέξεων από διακεκριμένους επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού στερεώματος».
Εμφαση όμως δίδεται και στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Εφέτος εγκαινιάζεται η συνεργασία του φεστιβάλ με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης παρουσιάζοντας την πρώτη εφαρμογή του Φεστιβάλ για κινητό τηλέφωνο, η οποία παρέχεται δωρεάν. Μέσα από αυτήν ο χρήστης μπορεί να δει το σύνολο του προγράμματος του Φεστιβάλ και να λάβει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω του twitter για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο.
Ενδιαφέρουσα καινοτομία επίσης είναι ότι μέσω του προγράμματος «Streaming Project - Ντοκυμαντέρ σε ταυτόχρονη μετάδοση», οι ταινίες της ζώνης των 20.30 στο Ολύμπιον θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε πέντε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκυμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.
Και το κόστος; Ο προϋπολογισμός του 14ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ ανέρχεται στα 700.000 ευρώ, εκ των οποίων, σύμφωνα με τον κ. Εϊπίδη, τα 400.000 καλύπτονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τα 100.000 από το πρόγραμμα MEDIA, τα 43.000 από την ΕΡΤ, τα 10.000 από τον ΕΟΤ και τα 15.000 από την Aegean σε εισιτήρια. Το υπόλοιπο ποσό, των 132.000 ευρώ, αναμένεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.