5 Μαρ 2012

«Γράμμα σ’ ένα παιδί…» με την Ζέτα Δούκα τελευταίες παραστάσεις έως 11 Μαρτίου στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ


Ολοκληρώνονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις του έργου «Γράμμα σ’ ένα παιδί…» με τη Ζέτα Δούκα σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση στο Θέατρο Αυλαία στις 11 Μαρτίου 2012. Επίσης, την Πέμπτη 8 Μαρτίου, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, θα δοθεί μία επιπλέον φιλανθρωπική παράσταση με κόστος εισιτηρίου 15 ευρώ τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Σύλλογο ...
... Γονέων Παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα Βορείου Ελλάδος «Η Λάμψη».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τη Ζέτα Δούκα, τους συντελεστές της παράστασης και τους ιδιοκτήτες του θεάτρου για τη βούλησή τους να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην παράσταση εκείνης της ημέρας. Αποφασίσαμε από κοινού να διοργανωθεί μια φιλανθρωπική παράσταση υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Σύλλογο ‘Λάμψη’. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους γονείς που μάχονται καθημερινά να απαλύνουν τον πόνο των μικρών παιδιών. Θέλουμε όλοι οι πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, να γεμίσουμε το θέατρο και να βοηθήσουμε έτσι το σημαντικό έργο της Λάμψης».


Το έργο είναι βασισμένο στο BEST SELLER της Οριάνα Φαλάτσι «Γράμμα σ’ ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ» και την ευθύνη της μεταφοράς του κειμένου επί σκηνής έχει η Μάρω Μπουρδάκου. Για πρώτη φορά μεταφέρεται επί σκηνής το  βιβλίο αυτό που συγκίνησε  τους αναγνώστες από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Μέση Ανατολή στην Λατινική Αμερική, από την Κίνα στο Μπαγκλαντές, και όπου αλλού ταξίδεψε, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση ως αριστούργημα.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό ντοκουμέντο που συγκλονίζει με τον ωμό ρεαλισμό του τις συνειδήσεις ανδρών και γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια γυναικεία φωνή ακούγεται – μια ανύπαντρη γυναίκα που έχει στα σπλάχνα της ένα παιδί. Η γυναίκα αυτή δεν έχει όνομα,  ούτε αποκαλύπτει την κοινωνική της θέση. Άλλωστε δεν έχει νόημα. Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα. Πως αντιμετωπίζεται από τον περίγυρο της. Από τον πατέρα του παιδιού,  τους γονείς της, τον εργοδότη της. Πως μπορεί να νιώσει μια γυναίκα όταν θέλει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και κανείς άλλος δεν το θέλει. Ακόμα και το ίδιο το παιδί..

Αν το μωρό αυτό που βρίσκεται ακόμα μέσα στην κοιλιά και καταλάβαινε  όλο αυτό που συμβαίνει,   μπορούσε να μιλήσει, τι θα έλεγε?
Θα επέλεγε αυτό να γεννηθεί;

Ωστόσο αυτό που απομένει δεν είναι μια θέση, θετική ή  αρνητική απέναντι στην άμβλωση αλλά μια εκ νέου αυτοσυνείδηση, μέσα από την οποία διαχέεται η αναζήτηση για το πραγματικό νόημα της ζωής και της ύπαρξης.

Ο μονόλογος γίνεται σχεδόν μια εξομολόγηση. Ο πατέρας του παιδιού, η φίλη,  ο γιατρός,  η μοντέρνα γιατρός, το αφεντικό της δουλειάς  και οι γονείς. Όλοι μάρτυρες  μιας συμβολικής δίκης στην οποία αποφασίζεται η καταδίκη, που επιβεβαιώνει ότι η γυναίκα είναι πάντα ένοχη. Είναι?


 Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Μάρω Μπουρδάκου
Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης
Σκηνογραφία – κοστούμι: Νίκος Καλαϊτζίδης
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Γαλλής

Παίζει η Ζέτα Δούκα

Συνεργάζεται ο θεατρολόγος Γιώργος Κατσαντώνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Στέλλα Παπάζογλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Βουγιούκα
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Καλαϊτζίδης
Χειρισμός μουσικής και φώτων: Θοδωρής Κυρατζής
Γραφιστικά: id. creative

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

Info
Έως: Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 στις 18:30
Έξτρα παράσταση φιλανθρωπικού περιεχομένου, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα Βορείου Ελλάδος «Η Λάμψη», την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 21:00 με γενική είσοδο 15 ευρώ.
Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο  στις 21:00 και Κυριακή στις 18.30.
Χώρος: Θέατρο Αυλαία, Κεντρικό κτίριο Χ.Α.Ν.Θ. (Είσοδος από Τσιμισκή)
Εισιτήρια:  15 ευρώ, 12 ευρώ φοιτητικό
Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων: 2310237700

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο